Krögarnas bästa mat - bildspecial

Tog bilder ur boken! Rätt roliga att se, det var inga svarta kockrockar där inte! Boken är ju tryckt 1981, men man kan ju tänka sig att reportagen är gjorda 1980, och då hängde ju fortfarande en del 70-tal kvar.
Boken handlar alltså om dom 30 bästa restaurangerna i Sverige som författarna besökt och gjort reportage från, berättar krogens historia, dess mat och krögare, med 3 recept från varje ställe och några bilder. Bra bok, mycket god och vällagad mat!

Jag har flera gamla böcker, några från 20-30-talet, kanske orkar göra ett fotoinlägg från nån av dessa också nån dag, tar flera timmar att fota, lägga in bilder och så.


En ung Bengt Frithiofsson med tvinnad mustasch


Werner Vögeli trancherar lammkotlettrad på Operakällaren


Mikael Settergren Källaren Aurora


Bernard och Carmen Lacoste, La Brochette


Cattelin bjuder på lax i vittvinssås


Coq Blanc, i mitten av bordet sitter Bengt, och flamberingsvagnen är framme!

Uno Hugman, Christina Hug "Chef för kallskänken", Anita Hedman, värdinna och Erwin Hug, matkonstnär som i boken beskrivs som en "stor matkonstnär med ekorrpigga ögon och en otrolig energi. 16 timmar vid grytorna måndag-fredag är hans normala arbetsdag"


Källaren Diana, Mats Öhrn, Åke Söderkvist och Nils Emil Ahlin. Härlig bild!
På den vänstra skylten står:
"Dianas arbetslunch melon med bayonneskinka eller nystekt strömming samt biffstek strindberg 50:- exl. 13% serv". Serveringsavgift var tydligen något man kunde komma ifrån och ha längre priser om gästerna bar maten själva, kanske en anledning till att brickluncher varit så vanligt förekommande.
Dessutom står det på skylten till höger att man kan äta ett gående sill-strömmingsbord med dagens varmrätt och kaffe för 35:- exl. 13% serviceavgift. Pressveck på byxorna.
På källaren Diana arbetade Carin Chädström, "kallskänkornas kallskänka" som jag skrivit om någon gång förut. Hon som "uppfann" 1-2-3-lagen som varenda kock och kallskänka bör känna till.
Det var dessutom här som den isade ekan med sill och kalla rätter "slog igenom"



Gourmet


Kiwitartlett med sabayonesås och grand marnier, från Gourmet

Bengt Wedholm, Den gyldene freden.


Middag på stallmästaregårdens Wärdshus, citronanka med pressad potatis. Ankan har kockhatt på fötterna  och såsen ligger i såshatt. Blandsallad med romansallat, gurka och tomat till vänster.


Teatergrillen, kronärtskockssufflé



Källarmästare Lauri Nilsson och kökschef Karl Heinz Krücken, Ulriksdals wärdshus


Continental Du sud, Kökschef Egon Sneibjerg


Middagen är serverad på Contineltal Du sud, Dansk svinekam på gammalt vis. Tjusigt vikta servetter, det ser man inte längre, iallafall inte där jag käkar...


Kockska krogen, köksmästaren Peter Weber står vid quicheugnen och bakar ostpajer


Savoy hotell Malmö, Krägaren Lars Lendrop i en klanderfri matsal, trancherar från silvervagnen. Jag har läst om honom i en annan bok jag har, och just tranchering ska han tydligen varit ett ess på!


Skanörs gästis, krögaren Helmut Prössel.


Mare Persson, Svaneholms slotts gästgifveri framför en middag bestående av: Ugnanka med krossade hasselnötter, och potatiskroketter. Lägg märke till portvinsgelén på fat, såshatten och vikta servetter!


Johanna, Christer Svantesson och Leif Mannerström i matsalen

Till dessert på Johanna, Gratin d' Ananas au grand marnier. En halv ananas tas ur, roten skärs bort, köttet skivas, läggs tillbaka och 1 cl grand marnier droppas på. Värm i ugn. Blanda sen socker, ananasjuice, äggulor, vispa på svag värme till en skumig sås, smaksätt med grand marnier, ta ut den lätt värmda ananasen och slå på såsen, gratinera i salamander.


Viktors hotell & restaurant Oblandad fruktsallad


Tanums gestgifveri, där Kallskänkan Marianne lägger upp vad som ser ut att vara melon. Kanske lite bayonneskinka på sen?

Lantpaté på Tanums gestgifveri


Krogen svarta börsen i Jönköping, kökschef Gunnar Edlund

Lars-Gunnar Castensson, hovmästare skulle jag tro


Värdshuset Alstern, Günter Riedel, Christl Riedel, och köksmästaren Günther Schlenk




Grythyttans Gästgivaregård, Kärgaren Carl Jan Granqvist sitter och tittat genom ett glas rött mot stearinljuset.
Örjan Klein var kökschef där då.


I boken finns även tips på utrustning som kan vara bra att ha.


Författarna häpnar även över köksmästare Karl Heinz Krücken som precisionsarbetar med pincett! Nu för tiden finns det väl inte en enda kock som inte använder sig av pincett, finns ofta till och med ficka för dessa på kockbyxorna.


Kockarna/krögarna som är med i boken





Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0