Valborg?! Jadå blir det tacos! Trött som f...

img_0732 (MMS)

Valborg?! Jadå blir det tacos! Trött som fa... Har skrivit köpekontrakt på min lägenhet och sagt upp min nuvarande! Och jobbat såklart. härligt!!


Min bovärd har en gammal gammal Aiphone!

img_3778 (MMS)

Min bovärd har en gammal gammal Aiphone!


Veckans meny, på ett ungefär!

img_7953 (MMS)

Veckans meny, på ett ungefär!


Jag har blivit med lägenhet!

Efter en hård budgivning ropade jag så hem den, min helt egna bostadsrätt! Fantastiskt!
En underbar lägenhet mitt i stan, vid järntorget. Hela lägenheten ligger med fönstrena mot innergården så jag kommer inte störas av bilar och helglivet som stan brukar bjuda på. Jag är supernöjd.
Diskmaskin, balkong, förberett för tvättmaskin, optimalt läge, bra hyra, högt läge, ok slutpris, el som ingår i hyran, helt nyrustad. Kan inte vara annat än nöjd!
Flyttar in i sommar!


























Jag hittade ju en falsk 50-lapp för dryga ...

img_9040 (MMS)

Jag hittade ju en falsk 50-lapp för dryga veckan sen som sedan dess fått ligga i min cykelkorg för att se hur länge den får ligga orörd.  Idag hittade jag en värdelös 50-öring, även den åkte i korgen!


Bilder från gastronord vinordic 2012

Jättetrevlig branchmässa med massa utställare, tävlingar, utrustningar och föreläsningar. En riktig heldag!






Anders Levén, en av mina favorit tv-kockar.






Ulf Elfving och Leif Mannerström








Jan Hedh














Klas Lindberg, Årets kock 2012




Tommy Myllymäki, Årets kock 2007



















Med goa vänner på middag. Jag tog traditio...

img_0280 (MMS)

Med goa vänner på middag. Jag tog traditionsenlig en hamburgare. Fick en klängväxt på köpet, tackar!


Vi är på väg hem. Vi är ju ett gäng som ät...

img_1480 (MMS)

Vi är på väg hem. Vi är ju ett gäng som ätit gott hela förmiddagen och druckit gott ikväll.  Lyckligtvis hade vi bjudit med oss en tjej som inte jobbar i vår bransch, och som även kör bilen hem.  Istället jobbar hon som åklagare. Det känns otroligt tryggt. "hon som kör är åklagare". Jag som annars kan känna mig illa till mods och inte ens litar på krondåren som kör paddan i Göteborg litar på henne! Åklagar'n kör, känns bra!


Vi är på väg hem nu, jag, alla mina kolleg...

img_9431 (MMS)

Vi är på väg hem nu, jag, alla mina kollegor och min kock på armen. En otroligt rolig mässa är över. Imorgon ska jag försöka hinna med att lägga upp bilderna jag tog!


Diplmatbil. Kör som en GALNING!

img_2656 (MMS)

Diplmatbil. Kör som en GALNING!


Avslutar mässan med att prata skit och kök...

img_3212 (MMS)

Avslutar mässan med att prata skit och kökssnack med kollegor från Loka Brunn. Det är fantastiskt att kockar oavsett var dom jobbar har saker att prata om. Underbart.


På vinonordic! Har det utmärkt bra!

img_0083 (MMS)

På vinonordic! Har det utmärkt bra!


Linda tog tag i beställandet av varor, i m...

img_6309 (MMS)

Linda tog tag i beställandet av varor, i minibussen på väg till Gastronord!


På väg mot Gastronord! Fick en dator och e...

img_1947 (MMS)

På väg mot Gastronord! Fick en dator och en beställningslista i knäet direkt, köksisen som kör har tydligen inte beställt varor, och nu föll det tydligen på mig!


Ärtsoppa, frukostgröt, ägg, och mjölk på G...

img_3014 (MMS)

Ärtsoppa, frukostgröt, ägg, och mjölk på G! Full fart direkt på morgonen!


Mickan kom förbi för att låna Attis nåt dy...

img_9346 (MMS)

Mickan kom förbi för att låna Attis nåt dygn. Som tack bjöd hon på en räkmacka OCH en grodbakelse!


Klart! När jag jobbade på restaurang föråt...

img_5603 (MMS)

Klart! När jag jobbade på restaurang föråt jag mig fullständig på lax, men nu ser jag faktisk fram mot att käka det igen! Vi har inte lax så särskilt ofta här på jobbet, på förra stället var det nog 1 gång/vecka.


Ugnsbakad lax idag. Örtolja, salt och pepp...

img_4039 (MMS)

Ugnsbakad lax idag. Örtolja, salt och peppar på!


Tisdag = seg

Jobbat, tränat, tvättat (hittade en golf-peg i maskinen). Och uselt väder...

Dessutom lossnade min andra blånagel i eftermiddags!


Veckans meny på jobbet! Åker till Stockhol...

img_4556 (MMS)

Veckans meny på jobbet! Åker till Stockholm på fredag för att gå på branchmässan Gastronord! Kommer bli grymt!


Helgen

Fredag: laga mat hemma med Mickan
Lördag: träffa massa vänner
Söndag: laga Söndagsstek. Gymat.

 


Härligt att vakna av nig själv den tid jag...

img_6681 (MMS)

Härligt att vakna av nig själv den tid jag brukar gå upp. Synd bara att det är lördag och jag jobbar ju inte lördagar!!


Veckan som gick

Happ, där gick en till vecka utan att jag haft tid att skriva. Ska bättra mig.

Häromdagen lagade jag fläskschnitzel med den stekta potatisen jag vann från L.E.V. Stekt plugg är gott, jag brukar förkoka den, låta den ånga av och sen kyla den. Koka den klar, och låt den sen svalna i rumstemperatur. Lägger man in den i kylen direkt efter att den är färdigkokt så stannar "ångan" kvar i potatisen och den blir blaskig och blöt i smaken när man sen steker den.
Jag kryddade med salt, svartpeppar från kvarn, slängde i ett par hela vitlöksklyftor och paprikapulver, för färgens skull. Potatisen var av sorten amandine, och passade utmärkt.


Fläskschnitzel: Banka ut benfri kotlettrad - ca 140 gram, panera i saltat/pepprat mjöl, sen vispat ägg, sen ströbröd. Stek i smör och olja.



Sky och ärtor till, så fick det bli.


Det här har jag lagat i veckan på jobbet.


Tränat


Pytt på jobbet, hemmahackad. Gjorde egna inlagda rödbetor till:
Kokade rödbetorna mjuka, lät dom svalna av, skalade, skivade i lagon tjocka skivor (dock hade jag ingen legymkniv så jag fick inte det där räfflade utseendet på dom) och la dom sen i en 1-2-3-lag med lite bruna/svarta senapsfrön, lät stå till dagen efter. Blev mycket bra!


Hittade mitt första anställningsbevis från 1997. Restaurangtorget Marieberg Centrum, eller OBS som man sa då.
Restaurangbiträde med 42:88:-/h o h 11.50 i OB-ersättning. Stekta hamburgare, bakade pizza och torkade bord. Lärde mig att komma i tid, att kallskänkor - som vi hade 2 stycken av om jag minns rätt, var vresiga, torkade bord och sånt.


Mickan och jag kollade hockeyn och käkade tacos




Fisk på jobbet, sejrygg med röra på senap, smör, riven ost, dill och peppar las på fisken sen skakade jag lite ströbröd på, bakades den av på rätt het temperatur i ugnen. Blev mycket bra.


Träffade mina kollegor/fd kollegor.


Kom hem en kväll. Hade lämnat sängen bäddad, när jag kom hem såg den ut såhär. Attis har "bäddat om".


Tränat med färgglada strumpor..


Igår på hockeyn såg jag ett märke jag kände igen. "Brynäs 100"

Helt klart snott från Blåbär 100%

Min vecka i bilder


Jag har inte skrivit något på snart en vecka. Det har varit grejer i vägen. Bland annat ett planerat lägenhetsköp som gick åt skogen. Jag är dock nöjd med att jag hejdade mig och tänkte, som jag brukar, rationellt.

Har tagit lite bilder under veckan, med min Iphone.. Här är dom!


Attis käkar fortfarande sin medicin mot sin eventuella tumör i tassen. Men när jag ser henne rulla runt i parken i något slags vårtjut så vet jag att hon är ganska ok ändå. Hon rullar iofs året runt.


När jag skulle ta min monark ur cykelstället häromdagen såg jag en förlupen 50-lapp. Jag kände ett lyckorus, av nån anledning. Tills jag tog upp den, tyckte den var lite liten och upptäckte att det stod "leksakspeng" tryckt över sidorna. Jag la den i min cykelkorg för att se hur länge den fick ligga kvar utan att nån fiskade upp den med samma lyckokänsla som jag. Men den ligger fortfarande kvar.


Handlat frukostbröd på jeremiasbageriet i Wadköping. Dom har ofta öppet dom dagar då andra bagerier i stan har stängt, så dit och stötta!


Gick förbi en pizzeria, som till lunch serverade gräddpanerad ströming. Tror inte den var PANERAD i grädde.



Ska ni fritera hemma behöver ni VERKLIGEN INTE en fritös. Köp en gryta istället och fritera däri. Fritöser är omöjliga att få rena och luktar bara flottigt krogkök efter ett tag.
Med en gryta, eller som i mitt fall, en liten sautese så kan man skvätta i 6-7 dl olja, fritera det man ska, slänga oljan och diska sautesen luktfri. Mycket bättre.


När jag började gyma i januari gjorde jag ett vansinnespass med 1.5 timme på löpbandet och drog på mig dubbla blånaglar. Nu i veckan lossnade den ena, och därunder hade det växt fram en ny nagel!


Jag har varit hos morsan och bland annat träffat lilla Charlie, som fyller 1 år nu i april!
Vill ni se hur hon såg ut för några månader sen, kolla in juni och juli 2011!
http://nilsis.blogg.se/2011/june/


Massa påskmat


En mytoman i nån tidning jag läste. Ungen kanske satt och slet i någon engelsk flygtidning, men han LÄSTE den verkligen inte.


Attis och jag var på någon organiserad hund-happening. Vi iaktog på avstånd. Verkligen engagerade hundmänniskor. Attis är inte så mycket för disciplin, men det var skoj för henne att träffa lite juniorer.


Helt obegripligt omslag till viltskavsförpackningen. Den svartvita bilden på paret som gnosar på bilden, vad har den öht med maten att göra?! Ingenting! Kronfågel brukar på sina förpackningar ha bild på någon rosenkindad hönsfarmare som berättar att han fött upp kycklingen som nu blivit filén i förpackningen som man nu håller i handen, men här står det ingenting om att det är dom som fällt hjorten som nu ligger mald i förpackningen. Märkligt.

Blev i alla fall viltskavsgryta med mozzarella/tomat


Sotarn var förbi jobbet.. lämnade en kalender som snabbt blev tjingad.



På tisdagen pratade jag med ett par arbetskamrater om att lokaltidningen nån gång per år brukade köra något om "krogsnusket". Dagen efter såg det ut så här på lokaltidningens webbupplaga:



Har även hunnit träffa vänner och bekanta för lite avslappnat umgänge!


Bakat bröd på jobbet


Hetsigt med alla utropstecken..




Gymat


Vann ett tröstpris i nån tävling från L.E.V, en lokal potatishandlare. En påse plugg och en t-shirt blev det!
På mitt förra jobb handlade vi sanslöst mycket potatis därifrån, alltid mycket hög kvalité!
Finns på massa icabutiker, ofta i dom där mindre inlpastade 900 gramsförpackningarna.






Attis hittade som vanligt den största pinnen..


Jag kollade runt på min internetbank och olika förmåner som ingår i olika kort. Ofta är det rätt bra, som avbeställningsskydd och längre försäkringar på vitvaror, men den här, "Champagneförsäkringen" stack ut lite.
Man ska ju, om man slår hole-in-one, bjuda dom man spelar med på skumpa, och med det kortet jag kollade på så täcker nordea upp kostnaden för bubblet upp till 2000:-. Det är ju bara en rolig grej för banken, HIO är ju rätt sällsynta.
"Vid skada" fattar jag inte alls vad som menas. Golf- och champagerelaterad sådan?!


När jag skulle lägga in det här jag skrivit nu hoppade Attis upp i soffan och gav mig den här blicken. Den betyder "klappa".


Det var det hele...

Lite musik:



Hästfilé och De Buyer


Igår var Mickan här. Vi skulle laga mat, och när jag var ute och for hittade jag hästfilé igen, på coop österplan. Detr var ju utmärkt senast, ( http://nilsis.blogg.se/2012/january/jaja.html ) så det passade jag på att köpa. Behandla köttet precis som oxfilé i stekgraden, och det är MINST lika mört, helt otroligt, och smakar mer kött.
Svensk färsk hästfilé kostar under 200:- kg. Ska du ha samma fast oxfilé får du öppna börsen minst det dubbla.
Det är ju som så, att ju längre ifrån filén man kommer ju mer KÖTT smakar köttet, oxfilé äter man ju främst för att det är mört även om det såklart smakar bra också. Högrev eller oxsvans smakar ju mer kött men kräver timmar av kokning för att få mörheten.

Vi körde med det vanliga, ugnsrostad potatis, hemkokad rödvinsskysås och lite wokad lök/purjolök.
Helt perfekt. Rätt skönt också att veta att en nota som skulle klockas in på närmare 2000:- på restaurang, kommer man hemmavid undan med några hundralappar, delat på 2. Men då får man ju göra jobbet själv.







Många människor som får frågan vilken deras favoritverktyg hemma är svarar kniven. Det kan jag verkligen inte förstå. På krogen visst, men hemma när man kanske skär bort lite på en purjolök, gör medaljonger av nån filé och hackar 250 gram grönsaker är ju kniven näst intill obetydlig, även om det såklart är roligare med bra knivar än dåliga så tycker jag att kniven kanske kommer på 3-4 plats bland hemmakökets prylar.
Hemma hos mig är stekpannan No 1. Helt klart. En bra stekpanna gör så du får bra stekyta på köttet, ska hålla värmen vid stekning av kött och inte gå ner för mycket i temp så köttet blir kokt istället för stekt, och vara skön att använda.

Jag använder mig av en fransk stålkolsstekpanna, en De buyer. Jag köpte den ju för några år sedan och har varit fantstiskt nöjd ( http://nilsis.blogg.se/2010/october/utkast-okt-20-2010.html )
Kostar runt 6-700:-, otroligt prisvärda. Som ni ser är min rejält instekt, precis så dom ska se ut.
Jag skulle ju gärna ha en stekpanna med koppar i för att dom är så jäkla snygga, men då får man ju pröjsa kanske 4-5000:-, och det känns inte nödvändigt. Kan inte minnas att jag använt en sån, så jag kan inte uttala mig om hurvida dom är ÄNNU bättre.

På krogen använder man kniven otroligt mycket mer än hemma, såklart. Där kanske du styckar och portionerar 30-50 kg kött, klyftar 50 kg potatis, hackar 20 kg grönsaker och trancherar kött vid beställning dagligen, DÅ är klart det är viktigt med en bra kniv.
Dom flesta kockar har en "kockvalk" i handen, längst ner på pekfingret mot handlflatan. Den får man efter att efter ett par år ha använt kniv kopiöst mycket.
Sätt det i jämförelse med hamma-matlagarens tillagning av en portion så förstår ni att kniven inte är lika viktig hemma som i ett restaurangkök, oavsett vad diverse företag med intresse att sälja smidet stål försöker få folk att tro.

Hemma anser jag att:
Stekpannan är No 1
Skärbrädan är No 2. En skärbräda som är stabil, skön att hacka på och ligger still när man använder den är bra. Ingen sån där plastskiva som halkar runt.
Plats No 3 Kniven kanske. En vanlig äggklocka är också bra att ha!





Bryn köttet runt om, jag körde på smulad flingsalt och svartpeppar från kvarn, sen in i ugnen på 150 grader tills det var lagom stekt.


Mobilbilder, så ju "sådär ut", men var perfekt.




Idag blev det en tur på stan, köpa medicin till Attis, skaffade även en "varning för hunden-skylt" då det varit rätt mycket inbrott här i stan, och med en sån skylt på ytterdörren försöker dom nog hellre bryta sig in hos grannen för att ta dennes platt-tv hellre än min.
Gick in på nån inredningsbutik och fick ljusterapi. VITT VITT VITT!


Jag och Attis satte oss vid svartån nån timma. Hon morrade mot fiskmåsarna som störtdök allt för nära oss, och viftade på svansen åt förbipasserande.





Lille Atletico

Attis har i några veckors tid haft problem med en tass. Klon har sett konstig ut och tån har varit svullen.

I tisdags var hon till veterinären där dom drogade ner henne och undersökte den lilla tassen, röntgade den och så.

Vet tror att det är en tumör, men det kan även vara en rejäl infektion. Så nu ska hon äta antibiotika och smärtstillande i 3 veckor, så får vi se efter det hur det ser ut. Jag hoppas givetvis att det bara är en infektion. Och skulle det inte vara det får vi se vad vet säger, och hoppas att det går att operera.

När jag fick hem lilla Attis från djursjukhuset var hon helt drogad, låg orörlig i 3 timmar, kunde inte ens vifta på svansen. Sen rörde hon lite på sig och blev skedmatad med lyxhundmat från sån där liten burk som ser ut som kattmat -DÅ- blev hon plötsligt vild och energisk och försökte t.o.m bita i burken!

Sen somnade hon om, mätt och belåten och tvärsov i flera timmar.


Bildextra Örebro SK - Åtvidaberg


ÖSK förlorade med 3-4 måt Åtvidaberg idag i hemmapremiären av årets allsvenska... ÅTVIDABERG!!
ÖSK-supportrarna laddade upp på Stallyktan och marcherade sen till arenan. På Ågatan blev det något slags tumult mellan supportrar och polis, kunde dock inte se vad det var som hände, men enligt vad jag läst på nätet så tända någon supporter en bengal varpå polisen tydligen hade hoppat på honom.
Det såg jag ingenting av. Men jag såg en polis som sparkade in en blinkbengal som låg vid sidan av vägen, rakt in bland supportrarna. Helt onödigt, den kunde legat kvar eller sparkats ännu längre bort från supporterledet.

Förlustmatchen orkar jag inte ens gå in på. Energirika sista 20 min, det var väl det bästa på hela matchen..
























Åtdvidabergssupportrarnas flagga






Tobias Grahn


Ny storbildsskärm på arenan












Meny den här veckan!

img_9845 (MMS)

Meny den här veckan!


1/4

Igår var jag och Mickan på middag på brasserie rendez-vous, perfekt 3-rättersmiddag. Mycket folk och många bekanta ansikten både som gäster och personal, kul!

Idag blev det en tur på stan och besök på nostallgi-mässan på club 700. Ytterst tråkig mässa för mig, jag letade gamla kockknivar men hittade inga alls, däremot var det TVÄRTRÅNGT därinne, alldeles för många människor hade släppts in, gick inte att röra sig alls, jag gick direkt. Fanns inget roligt, bara massa skabbiga sommarstugeprylar och saker folk förmodligen letat fram djupt innifrån sina förråd.

Lite lustigt var att jag träffade en gammal klasskamrat från högstadiet utanför. Har inte sett honom sedan vi lämnade skolgården för 15 år sedan. Han hade tillbringat 6 år i Linköping och pluggat till läkare, och jobbade nu som det här i stan. Vi pratade lite löst om vad som vi gjort senaste åren och så, jag frågade om han alltid velat bli läkare, och det han berättade att det på högstadiet varit någon som kallat honom för doktorn, eftersom han bodde på doktorsvägen då, och att han genom det fått tanken. Märkligt.

Idag blir det gymet!

Lite bilder från förra helgen + idag.














Sicket skitnamn.











Sovjetiskt brödkö till loppisen på club700









RSS 2.0